Ingrediënten
- 30 gram hazelnoten
- 125 gram boter
- 100 gram lichtbruine basterdsuiker
- 60 gram keukenstroop
- 250 gram havermout
- 1/2 theelepel kaneel
- 1 zakje Dr. Oetker chocolate chips
Bereiden
Flapjacks zijn gemaakt van havermout, boter en suiker en klassiek maak je ze met golden syrup (stroop gemaakt van rietsuiker). Die golden syrup is niet altijd even goed verkrijgbaar en hoe irritant als je daarom dit recept niet kan maken, daarom heb ik 'm aangepast en kun je aan de slag met allemaal ingrediënten uit de supermarkt. Je kunt in flapjacks bijna alles stoppen wat je nog over hebt in je keukenkast, denk aan rozijnen, gedroogde vruchten, nootjes... Deze variant is met chocolate chips en hazelnoten. Aan de ene kant zijn ze crunchy en aan de andere kant ook een beetje chewy, heel lekker dus!
Rooster de hazelnoten in een warme oven ongeveer 10 minuten. Hak ze daarna grof.
Bekleed het bakblik (20 x 20 cm) met bakpapier, zodat je straks makkelijk de flapjacks eruit kan tillen.
Smelt in een steelpan op een laag vuur, de boter, basterdsuiker en stroop. De suiker hoeft niet te karameliseren.
Zet het vuur uit en roer er de havermout en kaneel doorheen.
Roer als laatste de stukjes hazelnoot en de chocolate chips erdoor. Bewaar een paar chocolate chips voor bovenop.
Schep het mengsel in het bakblik en strijk het glad met een lepel of paletmes. Strooi nog wat chocolate chips erover.
Bak de flapjacks 20-25 minuten. Laat het geheel rustig afkoelen in het bakblik. Til na ongeveer een uur de hele koek eruit en snijd deze in stukken. Laat het daarna helemaal afkoelen en stevig worden.
Dit recept maakte ik voor bakken.nl