gemiddeld
45 min. bereiding + 30 min. wachten
30 min. 160 ºC
Zeker weten dat iedereen onder de indruk is van dit toetje!

Ingrediënten

Voor de bodem

  • 4 eiwitten
  • 225 gram suiker
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1 theelepel wittewijnazijn
  • 2 theelepels maïzena

Voor de vulling

  • 250 gram mascarpone
  • 1 eetlepel poedersuiker
  • 200 ml slagroom
  • 2 eetlepels lemoncurd
  • 15 gram geroosterd amandelschaafsel
  • 1 doosje frambozen
  • 1 doosje bramen
  • 1 nectarine in partjes

Voor bovenop

  • 4 macarons
  • stokjes meringue
  • rest van het fruit

Bereiden

Als inspiratie heb ik het recept van één van mijn favoriete chefs gebruikt, namelijk de meringuerol uit Plenty More van Ottolenghi. 

In mijn recept geen rozenblaadjes, maar een zomerse variant met frisse room en zomerfruit. En zeker genoeg voor 6-8 personen. 

De pavlovaplak bakken

Begin met het maken van de pavlovaplak. Zet een bakplaat klaar van 25 x 38 cm met hierop bakpapier en verwarm de oven voor op 160 graden. 

Klop de eiwitten stijf. Zodra het eerste witte schuim ontstaat, kun je een beetje suiker toevoegen. Blijf doorkloppen en voeg steeds meer suiker toe, totdat alle suiker is toegevoegd en je een mooi wit, glanzend schuim hebt. Spatel daarna rustig het vanille extract, wittewijnazijn en maïzena erdoor. 

Spatel het mengsel op het bakpapier en verdeel het gelijkmatig met een spatel. Bak het schuim 30 minuten. Haal daarna de plaat uit de oven en laat deze afkoelen. 

Bestrooi een schone theedoek rijkelijk met poedersuiker en kiep de schuimplak met de bovenkant naar beneden op de theedoek. Trek nu voorzichtig het bakpapier van de onderkant. Laat het geheel verder rusten. 

" Vind je het irritant dat het bakpapier steeds verschuift bij het uitsmeren van de meringue? Vet dan de bakplaat licht in en dan blijft het papier beter plakken."
De vulling maken

Klop de mascarpone los met wat poedersuiker. Klop in een andere kom de slagroom zonder suiker stijf. Schep alles bij elkaar en mix het samen tot een stevige room. Mix als laatste de lemoncurd erdoor. Proef of je de room lekker vindt, voeg anders nog wat extra lemoncurd toe. 

Besmeer de pavlovaplak rijkelijk met room, maar bewaar wel wat room voor bovenop. Schep dit in een spuitzak met kartelmondje. Smeer niet helemaal tot de rand, anders loopt dit er straks weer uit. Verdeel over de room lekker veel fruit en strooi er het amandelschaafsel over. 

De pavlovarol oprollen

Dan komt het leukste klusje, namelijk het oprollen. Je begint met rollen aan de lange kant, door middel van de theedoek is dit echt niet moeilijk. Doe steeds beetje voor beetje, net zolang totdat je de hele plak hebt opgerold. Snijd voorzichtig aan beide kanten een dikke cm van de rol af. 

Leg de pavlovarol op een mooie schaal. Spuit de rest van de room bovenop en versier met fruit, macarons en staafjes meringue. Of met andere lekkere dingen die je nog in huis hebt. Laat daarna de rol zeker 30 minuten rusten in de koelkast, voordat je 'm serveert.