Ingrediënten
- 270 gram bloem
- 3 theelepels bakpoeder (15 gram)
- snuf zout
- 1 theelepel gemberpoeder
- 2 theelepels kaneel
- 0,5 theelepel nootmuskaat
- 450 gram pompoen (oranje Hokkaido)
- rasp van 1 sinaasappel
- 200 gram witte basterdsuiker
- 4 eieren
- 210 ml zonnebloemolie
- 1 theelepel vanille extract
- 80 gram walnoten, grof gehakt + 25 stukjes om te versieren
- 75 gram blanke rozijnen
- 75 gram rozijnen
Voor bovenop
- 100 gram boter (op kamertemperatuur)
- 75 gram poedersuiker
- 400 gram roomkaas
- beetje sap van een sinaasappel (naar smaak)
Bereiden
Ze zijn weer volop verkrijgbaar in veel verschillende soorten. Dit keer gebruik ik zo’n klein oranje bolletje, officieel de Oranje Hokkaido genoemd. Bij pompoen denk je misschien direct aan hartige gerechten, maar hoe leuk om een keer een pompoen te verwerken in een taart. Heel lekker!
Vet de cupcakeblikken in of gebruik een bakspray. Heb je niet 2 cupcakeblikken, bak ze na elkaar. Het beslag kan prima even blijven staan. Verwarm de oven voor.
Meng in een kom de bloem, kruiden, bakpoeder en zout. Zet deze apart.
Ga dan aan de slag met de pompoen. Snijd deze doormidden en verwijder met een lepel de zaden. Snijd de pompoen in parten en haal de schil eraf. Je kunt ze het makkelijkste raspen met behulp van een keukenmachine. Kies voor een fijne rasp.
Doe de rasp in een kom. Voeg hier de eieren, zonnebloemolie, basterdsuiker en vanille extract aan toe. Mix dit kort door.
Voeg dan het bloemmengsel toe en mix dit in ongeveer een ½ minuut tot een glad beslag. Voeg als laatste de gehakte walnoten en rozijnen toe en meng het voor de laatste keer.
Verdeel het beslag over de cupcakeblikken, dit gaat heel makkelijk met een ijslepel. Zo krijg je allemaal gelijke muffins. Vul ze voor ongeveer ¾. Bak de muffins op een rooster in ongeveer 55-60 minuten gaar.
Prik met een satéprikker in het midden van een muffin. Is de prikker droog (er zit geen cakebeslag aan), dan zijn ze gaar. Zo niet, bak ze nog 5 minuten langer.
Haal de pompoenmuffins uit de oven. Na ongeveer 5 minuten kun je ze voorzichtig uit het blik halen. Laat ze verder goed afkoelen, voordat je de cream cheese erop smeert.
Klop de zachte roomboter met de poedersuiker luchtig op. Voeg dan lepel voor lepel de roomkaas toe en mix dit samen tot een mooie crème. Spatel er als laatste wat sap van een sinaasappel door. Schep de cream cheese in een spuitzak met kartelmond en voorzie elke muffin van een toefje cream cheese. Versier met wat stukjes walnoot.