makkelijk
30 min. bereiding
60 min. oventijd 150 ºC
Heb je nog wat speculaasjes liggen in je keukenkastje? Maak dan deze heerlijke cheesecake!

Ingrediënten

Voor de bodem

  • 400 gram speculaasjes
  • 125 gram roomboter

Voor de vulling

  • 50 gram roomboter
  • 500 ml volle yoghurt 10 % vet
  • 45 gram custardpoeder
  • 1 tl bakpoeder
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 2 eieren
  • sap van 0,5 sinaasappel (+- 150 ml sap)

Voor bovenop

  • 1,5 blaadje gelatine
  • sap van 1,5 sinaasappel (+-150 ml sap)
  • 1 tot 2 sinaasappels

Bereiden

De speculaasbodem maken

Smelt de boter voor de bodem. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Vet de randen in met boter. Je kunt handig een beetje van de gesmolten boter uit je pannetje gebruiken.

Maal ondertussen de speculaasjes fijn. Dit kan handig in de keukenmachine en anders in een afsluitbaar zakje met een deegroller.  

Roer de gesmolten boter door het speculaaskruim en meng goed. Stort het mengsel in de springvorm en druk het plat op de bodem en maak een rand van ongeveer 3 cm hoog. Met een onderkant van een glas kun je de bodem mooi vlakstrijken.  

De cheesecakevulling maken

Om de vulling te maken smelt je in dezelfde pan de boter.

Meng ondertussen de yoghurt, bakpoeder en custardpoeder tot een glad geheel, zonder klontjes.

Mix in een beslagkom de eieren met de suiker en voeg het yoghurt-custard mengsel toe. Het hoeft geen luchtig geheel te worden. Mix dan kort de gesmolten boter mee en spatel tenslotte het sinaasappelsap erdoor.

Giet de vulling op de speculaasbodem en bak de cheesecake ongeveer 60 minuten in het midden van de oven. De cheesecake zal in het midden nog beetje wiebelen, maar dat hoort zo. Laat de cheesecake afkoelen.

En dan nog het gelei-laagje maken

Ga ondertussen aan de slag met het gelei-laagje. Week de gelatine in ruim koud water.

Verwarm het sinaasappelsap tot tegen kookpunt aan.

Knijp de gelatine uit en roer dit door het warme sinaasappelsap. Zet dit even apart.

Snijd ondertussen een plak van bovenkant en de onderkant van de twee sinaasappels. Snijd dan met een scherp mes de schil inclusief het wit van de sinaasappels. Vervolgens snijd je de sinaasappels in plakken.

Giet de gelei over de cheesecake en decoreer met de plakken sinaasappel. Laat je cheesecake helemaal afkoelen in de koelkast. Een cheesecake smaakt eigenlijk de volgende dag nog lekkerder.

Dit recept maakte ik in opdracht van bakken.nl